Kivijalkakaupan tulevaisuudesta puhutaan paljon ja jokseen harmaaseen sävyyn. Tästä huolimatta jatkan väittämää tulevaisuuden vaikeudesta. Samalla kuitenkin näen, että värin saaminen monipuolisemmaksi vaatii kauppiailta myös erityisen aktiivisia toimenpiteitä digitaalisuuden ja uusien markkinointikeinojen käyttöönottamiseksi.

Internet muutti pienehkön kivijalkakaupan liiketoimintaa merkittävästi. Enää perinteisen markkinoinnin toimenpiteet, esimerkiksi alueelliset lehtimainokset ja suoramainonta, eivät ole yhtä voimissaan ja se vaatiikin kauppiailta entistä enemmän ponnistuksia tuloksellisen markkinoinnin aikaansaamiseksi.

Suomessa kauppa ajaa valitettavan usein omassa myyntiputkessaan asiakasta vain kohti veloituspistettä, eli kassaa. Eikä se sikäli ole huono asia, mutta mukaan pitäisi nykypäivän laatustandardeissa ottaa myös asiakkaan ostokokemus. Ostokokemus taas muodostuu osaltaan mm. liiketilasta, esillepanosta ja asiakaspalvelusta. Uskallan väittää, että hyvä ostokokemus tapahtuu tavallista useammin pienissä kivajalkamyymälöissä. Näiden myymälöiden lähtökohtainen haaste on taas se, että asiakasvirrat pienenevät, kun samaan aikaan usealta taholta kustannuspaineet kasvavat.

Mitä kivijalkakauppias tarvitsee onnistuakseen tulevaisuudessa?

1. Löydettävyys verkossa

Liiketoiminnan mallit menivät osaltaan uusiksi, kun hakukoneet tulivat ja teknologia mahdollisti tiedon hakemisen liikenteessä. Nykypäivän liiketoiminnalle onkin ensisijaisen tärkeää, että yritys on yleensä löydettävissä verkosta.

Kaikki tämä muokkaa samalla myös kilpailuasetelmaa haastavammaksi, kun osalle ihmisistä hakutermeinä “kenkäkauppa helsinki” määrittää olemassaolevat vaihtoehdot liikkeistä joihin ostoksille mennään.

Kivijalkakauppiaan tulisikin huomioida liiketoiminta kannallta yleisesti verkkosivut. Asiat joita verkkosivuihin liittyen pitäisi ottaa huomioon ovat:

  • tuotealueiden kategorisointi (sivuston sisältöteemat)
  • avainsanat
  • sijainnin vahva esiintuominen
  • sivuston ajankohtaisuus
  • käytettävyys mobiilissa
  • Google Business -verifiointi (näkyvyys hauissa jotka ovat tehty yrityksen nimellä tai Google Mapsissa)
  • hakusanamainontaa tarkoin valituilla avainsanoilla
  • sosiaalinen media tarkoin valitusti ja varmistaen, että aika ja resurssit niiden ylläpitoon riittävät

Kaikki tämä edellyttää strategista ja määrätietoista otetta siihen, että asioiden tekemisen myös verkossa tulee olla suunnitelmallista ja jatkuvaa.

2. Ostokokemus liikkeessä

Kokemuksellisuus on osaltaan ollut aina kivijalkakaupoissa. En tiedä kovinkaan paljon yksinkertaisempaa keinoa saada aikaan hyvää kokemusta kivijalassa kuin se, että minut ja ehkä jopa ostohistoriani muistetaan.

Ostan ajatuksen siitä elämyksestä, että maksan asioista enemmän jos saan rahalleni vastinetta. Esimerkkeinä seuraavat: mukava myyjä, hyvä palvelu, ilmainen kahvi, henkilökohtaisten tarpeiden mukaan räätälöity kiireetön ostokokemus ja private shopping -illat eri teemoilla. Nämä on asioita joista ollaan valmiita maksamaan lisää.

3. Asiakkuusmarkkinointi (kontaktit & jälkimarkkinointi)

Näkisin pienelle liikkeelle suurena mahdollisuuksena kerätä asiakastietoja sekä hyödyntää niitä omassa markkinoinnissa. Vaikka kokonaisuudessa kokemuksellisuus olisikin priimaa, olemme moni kalenterimme vankeja. Tämän vuoksi tarvitsemme satunnaisesti muistutusta siitä, että varaisimme juuri sen viikon lauantaipäivän käydäksemme taas yhdessä lempikaupoistamme.

Lisäksi oman myynnissä olevan tarjooman, asiakkaiden ostotarpeiden ja demografia-tietojen läpikäyminen mahdollistaa segmentoinnin. Jopa kevyellä tasolla: nainen, 33 vuotta, kiinnostunut korkokengistä ja laukuista, merkit joista kiinnostunut: Michael Kors ja Moschino. Segmentti on valmis.

Asiakkuusmarkkinointiin käytettävän järjestelmän ei tarvitse olla teknisesti mielettömän kokoinen ohjelmistoprojekti, vaan parhaimmillaan siihen riittää esimerkiksi Excel, Mailchimp tai Campaign Monitor. Mailchimp mm. tarjoaa automaation puolella mahdollisuuden lähettää automaattisia viestejä heti listalle liittymisen jälkeen. Tämän kautta taas aukeaa mahdollisuus kerätä vaikkapa asiakkaan tyytyväisyyttä saamaansa palveluun, täydentämään asiakkaan kiinnostuksen kohteita (segmentointi) ja etenkin jälkimarkkinointi. Selkeällä suunnitelmallisuudella ja kalenteria hyödyntäen voidaan toteuttaa onnistunutta asiakkuusmarkkinointia vielä parhaimmillaan asiakasprofiileja hyödyntäen.

Kivijalkakaupan tulevaisuus ei siis uskoakseni ole täysin musta. Mahdollisuuksia on paljonkin ja erottautuminen ainutlaatuisesti avaa aina mahdollisuuden liiketoiminnan kasvulle. Sekä parasta markkinointia myös kivijalkakaupoille on suosittelu. Näistä vahvin suosittelu on ystävältä ystävälle ja erityisesti kun suosittelu on syntynyt hyvästä palvelusta, elämyksellisyydestä ja kokemuksellisuudesta.

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu vieraskynäkirjoituksena 33companyn blogissa