Matkaan junassa läpi lumisten maisemien takaisin uuden työpaikkani päämajakaupungista Joensuusta kohti Helsinkiä. Olen tehnyt tämän oman vuositilinpäätökseni jo kahdesti, joten jatketaan sarjaa.

Vuosi 2017 oli hyvin kiireinen ja erityisen mielenkiintoinen vuosi. Tuntui, että työ ei todellakaan tekemällä loppunut ja päivätöiden vaatimukset omilta energioilta oli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Mikä meni hyvin vuonna 2017?

Arvolla työnkuvani muovautui nopeasti pois hakukoneoptimoinnista strategisempaan ja myyvempään rooliin, jonka toteutumista koitin mahdollisuuksieni mukaan saada vauhdittaa. Kevään työrupeama vei mehut miehestä aika finaaliin ja keskustelunavaus mahdollisesta verkkokauppapäällikön pestistä osui täten hyvään kohtaan.

Tämän yhteydessä sain huomata, että pidän konsultoinnista ja pidän siitä vilpittömästi paljon. Yhtäaikaisesti kuitenkin lukemattomien monien lankojen heiluminen silmäkulmassa ja useassa liiketoimintaympäristöissä oleminen on niin sirpaleista, että se väsyttää. Ei sillä etteikö toki nyt asiakaspuolella olisi samanlaista, mutta on silti ollut helpompaa hengittää, vaikka kiire ei olekaan lakannut.

Koska ajatukseni ei ollut vaihtaa edellisestä työpaikasta näin nopeasti, oli päätöksen kanssa paljon päänsisäistä karhunpainia. Jännitti rehellisesti hypätä firmasta, joka oli vielä nuori, teki juuri niitä juttuja jotka itseä kiinnosti ja jonka työkaverit oli erittäin samanhenkisiä. Olen kuitenkin ilokseni saanut huomata että nykyiset kollegat eivät olleet millään mittarilla muutos huonompaan. Ovat toki työskennelleet täysin erilaisessa työkulttuurissa ja organisaatiossa, mutta tämä ei ole ollut mitenkään ongelma tai haastavaa. On ollut erittäin innostavaa päästä osaksi tätä tiimiä.

Eikä ole muuten vuoden aikana yhtenäkään työpäivänä vituttanut mennä töihin.

Voiko yrittämistä downshiftata?

Koska päivätyöt ovat olleet kovin intensiivisiä, on rehellisesti sanottuna Tanstoren toiminta kulkenut melko pitkälti omalla painollaan.

Saatiin keväällä ruotsikauppa lokalisoitua ja Tanbutiken on toukokuusta asti palvellut pariasataa asiakasta Ruotsissa. Ruotsin markkinoiden osalta on kyllä saanut huomata, että yhden tilauksen hankintakustannus on härskin korkealla. Markkina siis vaatii selkeästi hakusanamainonnan lisäksi muitakin markkinointitoimenpiteitä tukemaan.

Vuonna 2017 saatiin Tanstorelle ulkomaiden ja aggressiivisemman hakusanamainonnan tuella +14% kasvu edellisvuoteen, liikevaihdon pyöriessä siellä +100k€. Yhtiö on kuitenkin velaton ja pyörii melko pitkälti omalla painollaan.

Tämän vuoden aikana opettelin entistä enemmän vain antamaan asioiden olla ja pyhittämään aikaa levolle. Tai opettelinko edes, saattaa olla että omat energiatasot ovat iltaisin määrittäneet kehon sijoittumisen päätetyöskentelyn sijaan sohvalle.

Ne hyvät jutut työelämän ulkopuolella

Tämä vapaa-aika mahdollisti myös 17 kirjan lukemisen, johon olen kovin tyytyväinen että lukemisesta on tullut jossakin määrin jo tapa jota koitan edelleen priorisoida päättömän puhelinneppaillun tilalle. Jos vaikka 25 kirjaa tänä vuonna?

Muita hyviä asioita tälle vuodelle:

  • Kosin avopuolisoani, sanoi kyllä
  • Käytiin Bangkokissa ja Koh Lantalla alkuvuodesta, vaikka reissu ei aivan nappiin mennytkään – on se kaukomatka aina kaukomatka. Lisäksi kesällä nähtiin vihdoinkin miltä Amsterdam näyttää (vastaus: todella kivalta). Niin ja Turussa myös
  • Vaikka meditaatioharjoitukset ovat olleet heikohkoilla toistoilla, on itselläni ollut syystä tai toisesta huomattavasti levollisempi olla
  • Elämäni ensimmäistä kertaa oma taloudellinen tilanne on mahdollistanut rahan päätymisen säästöön ja sijoituksiin

Vuoden huonot jutut

Vuoden voi sanoa olleen hyvä, kun huonoja juttuja on haastavaa löytää. Ammatillisesti huonoja juttuja ei ole rehellisesti ollut yhtäkään.

Henkilökohtaisen elämän puolella on ollut huolinhetkiä läheisten sairastelusta. Lisäksi todella kodilta tuntunut vuokra-asuntomme myytiin ja vuokrasopimus irtisanottiin, joka lisäsi jokseenkin hektiseen loppuvuoteen uuden kodin metsästämistä. Löytyi kämppä ja helmikuussa olisi tarkoitus asettua kodiksi uudessa.

Viime vuonna kirjoitin liikkumisen aloittamisesta, tai ainakin sen tarpeesta. Tämähän ei todella ole liikkunut (pun intented) mihinkään suuntaan, josta itselleni vain vahva toive aloittamisesta ja rutiinissa pysymisessä.

Myös toinen jossa alisuoriuduin tänä vuonna oli kirjoittaminen. Johtuu selkeästi jo useasti mainitusta työn painavuudesta, jonka vuoksi on ollut jotenkin vaikeaa aloittaa kirjoittaminen – ideoita ja luonnoksia on kyllä, mutta julkaisukelpoista vähemmän. Huolimatta siitä, että kirjoittaminen on itselle terapeuttista ja kiinnostavaa – harmittaa.

Mitä kohti tähdätään vuonna 2018?

Ylisanoja säästelemättä, oma työpaikka, kollegat ja työnkuva tuntuu tällä hetkellä todella hyvältä. On rehellisesti sellainen olotila, että tekemällä on paljon saavutettavaa joten työstä on hirmuisen paljon ammennettavaa. Oman työn ohjaaminen on muodostunut enemmänkin jatkuvaksi optimoinniksi kuin niinkään kaaoksen taltuttamiseksi. Onnistuen tässä välillä paremmin, välillä huonommin.

Tänä vuonna myös tarkoituksena on mennä kohti yllämainittua liikkumista – ei mitään överiä, mutta edes perusvenytyksillä ja pienellän lihaskunnon ylläpitämisellä pääsisi jo pitkälle.

Lisäksi viikon reissu Dubaihin jo lähes siintää silmissä ja matkailun osalta on ajatuksissa pyörinyt jos vaikka pääsisi tekemään pari ulkomaanreissua tämän lisäksi.

Näillä siis kohti parempaa vuotta!