Vuoden vaihtumiseen liittyy paljon tunteita, johtuen tietyn aikajänteen saavuttamisesta. Olen jo muutaman edeltävän vuoden aikana niputtanut kasaan kuluneen vuoden onnistumisia ja tulevan vuoden tavoitteita. En rehellisesti tiedä onko se enemmän itsensä ruoskimista vai jopa kannattavaa, mutta tietyin aikavälein on hyödyllistä tarkastella takana olevaa tietä ja edessäolevaa matkaa.

Vuosi 2015 on kohdellut minua hyvin. Avopuolisoni kutsui sitä keskinkertaiseksi vuodeksi, sillä mitään ultimaattisia huippuja tai pohjia ei tullut vastaan. Edeltävän vuoden työttömyysjakso sai aikaiseksi riittävän syvän pohjakosketuksen, joten tämän vuoden aikana tulleet pienet kuopat eivät tuntuneet missään.

Kokopäiväisen yrittäjyyden vuosi

Yritystoiminnan näkökulmasta vuosi kului hyvin. Suuntauksen puitteissa olen päässyt mukaan mielenkiintoisiin projekteihin, joista yksi merkittävimmistä oli TEK:in uusi verkkosivusto.

Yllätyksekseni olen myös saanut kouluttaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka asiat siirtyvätkin digitaaliseksi, ei ihmiskontaktia edelleen voita mikään. Alkaneelle vuodelle kuitenkin tavoitteena saada lisää kädet savessa -töitä konsultoivan työn oheen. Mielestäni olen edelleen yhtälailla tekijä kuin puhuja.

Tanstoren osalta voin nostaa yhden lasillisen selkeän kasvun johdosta – vaikka valitettavasti jäimmekin loppuvuoden osalta hieman tavoitteista. Ajankäytön suhteen panostukset hakukoneoptimointiin (erityisesti sisällöntuotantoon) jäivät asettamistani tavoitteista, jonka suhteen 2016 täytyy tehdä korjausliikkeitä. Verkkokaupan liikevaihto saatiin kasvatettua 2014 vuoden 37 000 eurosta n. 90 000 euroon josta on hyvä ponnistaa eteenpäin. Tällä hetkellä työn alla on saada varasto ulkoistettua, jonka kautta saadaan uusia markkinoita auki. Kansainväliselle kaupalle on jo näin ennakkoon varattuna tietenkin merkittäviä osuuksia liikevaihdosta. Jää nähtäväksi miten hyvin niihin sitten päästään.

Ammatillisen kehittymisen vuosi

Tämä sivusto on kulkenut mukanani vuodesta 2012, joskin palvellut enemmän vain hakutuloksia nimihakujeni osalta. En edelleenkään aseta suurempia paineita tänne kirjoittamiselle, mutta aihetta sivuten aloitin kuukausittaisen uutiskirjeen syyskuussa ja olen kokenut sen kovin hyväksi tavaksi summata kulunutta kuukautta.

Vuodelle 2016 olen myös ladannut isoimmat painopisteet oman ammatillisen kehittymiseni osalta sisällöntuotantoon, erityisesti kirjoittamiseen. Kirjoittamista pitäisi tapahtua aktiivisemmin ja siinä olisi toivottavasti nähtävissä jatkuvaa kehittymistä.

2015 toi eteeni älyttömän paljon uusia ja mahtavia ihmisiä. Nämä kaikki kohtaamiset ovat antaneet ajatuksia, innostaneet ja potkineet eteenpäin. Olen oppinut ymmärtämään kuinka merkittävä voimavara omat verkostomme ovatkaan. Vuosi 2016 todennäköisesti näyttelee vieläkin suurempaa roolia uusiin ihmisiin tutustumisen osalta. Jollemme ole tavanneet tai nähneet hetkeen – korjataan ihmeessä asia.

Oman työn tekemisen isoin este olen minä itse

Vaikka vuosi on ollut hyvä, olen huomannut taistelevani oman tekemiseni kanssa. Yrittäjyys on tuonut loistavia mahdollisuuksia rytmittää omaa tekemistä paremmin. Samanaikaisesti olen tehnyt puolitehoisia tunteja ja kokenut päässäni satunnaisesti riittämättömyyden tunnetta.

Tähän asti olen rytmittänyt omaa tekemistäni 09-21-väliselle ajalle, jonka puitteissa tehdään töitä mutta voi halutessaan pitää esimerkiksi 2 tunnin lounastaukoja. Syksyllä eräänä myöhäisenä iltapäivänä ollessani toimettomana sohvalla tiedostin kuitenkin, että tältä varmaan tuntuu ihmisistä, jotka tekevät normaalin pituisia työpäiviä. Eikä tämä nyt ole sitä klassista yrittäjän valitusta pitkistä päivistä, sillä itsehän sitä tahtoo tehdä työtään intohimolla ja tunteja laskematta.

Oman hyvinvointini vuoksi koen tärkeäksi tähdätä työnteon tehostamiseen, jotta viisaasti tehdyt työtunnit palkitsevat suuremmalla määrällä vapaa-aikaa. Ensimmäiset kokeilut Pomodorosta on nyt otettu ja tavoitteena vuodelle 2016 olisi tehdä tuosta tapa, joka iskeytyisi selkärankaan saakka.

Lukemista ja matkailua

Ostin syksyllä itselleni Kindlen, joka on saanut hyvin potkittua omaa lukukärpästäni taas aktiivisemmaksi. Tavoitteena vähintään kirja per kuukausi, johon uskallan tällä näppituntumalla väittää myös pääseväni.

Henkilökohtaisen elämän puolella pari viikkoa Thaimaassa maaliskuussa 2015 oli hyvin merkittävässä roolissa oman jaksamisen suhteen. Tälle vuodelle jo varattu Kuala Lumpur-Bali -yhdistelmä kutkuttelee parin kuukauden sisään. Riku Rantala kirjoitti kolumnissaan lauseen, joka jäi päähän kummittelemaan: “Leikatkaa siis tavarasta ja sijoittakaa ylijäämä yhteiseen matkaan, ihan sama minne, kunhan elätte ja koette yhdessä.” – joten vähintään toinen matkakohde vuodelle 2016 on tavoitteena.

Tässä siis vuosi 2015 summattuna kuin vuoden 2016 tavoitteet. 2015 oli kaiken kaikkiaan onnistunut ja toiveissa toki on, että vuosi 2016 olisi entistä onnistuneempi. Koen että eniten asioiden tapahtumiseen voin vaikuttaa vain itse tekemällä. Jos ei koita – ei voita.

Näillä eväillä kohti parempaa vuotta!