Dan Harris – 10% Happier

Eetu Karppanen kirjoitti 17.01.2016 klo 11:48 kategoriaan Arkista

Yrittäjyyden taipaleella ja digitaalisuuden muuttaessa käytännön työelämää entistä eri osista koostuviksi palasiksi olen alkanut ottamaan mielelläni vastaan keinoja joilla olla askeleen parempi minä.

Koska tavoitteena on lukea enemmän ja Amazonin toivelistat ovat aktiivisessa käytössä, jossakin sopivassa alennusmyyntihöyryissä ostin Dan Harrisin kirjoittaman kirjan 10% Happier.

10% Happier on käytännössä elämänkerta ja sen pääaiheena on meditaatio. Siis aihe, josta ei voi yleisen mielipiteen mukaan olla muuta kuin skeptinen. Myönnän osaltani skeptisyyden myös, mutta asiaa ja lukemista helpottaa myös se, että kirjan kirjoittaja on käynyt kaltaistani ajatuskulkua aiheesta.

Dan Harris on pitkän linjan toimittaja sekä kirjeenvaihtaja. Harris on työskennellyt yli kymmenvuotisen uran ABC:lle sekä ollut vakikasvoina ohjelmissa kuten Good Morning America, 20/20 ja World News with Diane Sawyer. Journalismi ja toimittajan työ ovat kiehtoneet aina, jonka vuoksi tämä toimi vain positiivisena lisäyksenä tarinaan.

Skeptisesti kohti meditaatiota

Kirjassa Harris melko määrätietoisesti koittaa murtaa meditaation koodia ja suhtautuu asioihin (onneksi) hyvin skeptisesti. Tarina alkaa pitkälti hänen sotakirjeenvaihtajan urasta ja siitä valitettavana jatkumona syntyneestä paniikkikohtauksesta suorassa tv-lähetyksessä. Psykiatrian kautta löytyy punainen lanka meditaatiosta, jota käsitellään moniulotteisesti.

Tarinassa oli ulottumispintaa egoistiseen tapaan lähestyä omaa ammattiaan. Jokainen taho joka tuottaa tai julkaisee sisältöä omaa kevyen narsistisia piirteitä. Osaltaan toimenpiteillä voi olla tavoitteena vaikuttaa, mutta ilman määrätietoista etenemistä ja halua saavuttaa itselle merkityksellisiä virstanpylväitä harvempi jättää asioita julkaisematta. Mielestäni tämä pätee monella eri tasolla, niin televisiokasvolle kuin oman piirinsä somevaikuttajalle.

Meditaatio on ollut viime vuosien aikana erityisesti pinnalla ja siinä suhteessa koen aiheen mielenkiintoiseksi. Henkilökohtaisesti buddhalaisuus uskontona herättää eniten kiinnostusta suhteessa muihin ja tätä meditaation siivellä käydään läpi myös kirjassa.

Kiteyttäen voidaan sanoa, että kirjailija on onnistunut hyvin niputtamaan skeptisen lähestymisen aiheeseen, mutta kuitenkin samalla onnistuneesti meditoimaan. Kun aihe viedään pois huuhaasta, on Harrisin kantavana ajatuksena meditointi, joka tekee hänestä 10% onnellisemman. Jos tätä samaa lukua kykenee lähestymään meditoimalla, annan sille vähintäänkin yrittämisen verran aikaa.

Aihe on kiinnostanut jo ennen kirjan lukemista ja olen käyttänyt Headspacea satunnaisesti, joskin tämän käyttö on verrattavissa enemmän epäonnistuneeseen kuntosalikuuriin. Ehkä oppimisen tueksi täytyy hankkia vahvemmat työkalut Musesta, jonka pitäisi antaa selkeää helpotusta meditaation onnistumiseksi.

Kokonaisuudessaan 4/5 ja kirjaa on helppo suositella myös niille lukijoille joille meditaatiosta puhuttaessa ensimmäinen lamppu menee samantien hippipakuun, pakurikääpään ja täydelliseen valaistumiseen.

Lainaukset

  • “The price of security is insecurity.”
  • “It was a rigorous brain exercise: rep after rep of trying to tame the runaway train of the mind.”
  • “Seeing a problem clearly does not prevent you from taking action, he explained. Acceptance is not passivity.”
  • “Is this useful?” It’s a simple, elegant corrective to my “price of security” motto. It’s okay to worry, plot, and plan, he’s saying—but only until it’s not useful anymore.”
  • “… until we look directly at our minds we don’t really know “what our lives are about.”
  • “We tell ourselves we’ll sleep it off, take a run, eat a healthy breakfast, and then, finally, everything will be complete. We live so much of our lives pushed forward by these “if only” thoughts, and yet the itch remains. The pursuit of happiness becomes the source of our unhappiness.”
  • “respond instead of react”
  • “There’s no point in being unhappy about things you can’t change, and no point being unhappy about things you can.”
  • “I now realize that on the issue of enlightenment I was blinded by my own skepticism. All the poetic language about the Buddha sitting under a tree and reaching “the beyond,” “the deathless,” “the very hard to see,” and so forth had provoked a sort of intellectual gag reflex.”
  • “Forget your preconceived notions. Forget the dopey packaging and the unfortunate cultural baggage. Meditation is worth the work—even if you’re too embarrassed to admit to your friends that you’re doing it.”

Kirjoittaja: Eetu Karppanen
Vahvan digimarkkinointitaustan omaava Chief Digital Officer ja sivutoiminen digikonsultti, jonka kotisatama on Helsingissä. Intohimon syviä tunteita herättävät mm. verkkokauppa, digitaalinen markkinointi, mainonta ja katukulttuuri.


TILAA UUTISKIRJEENI JA SAAT SATUNNAISESTI KURATOIDUN LISTAN LOISTAVIA SISÄLTÖJÄ KOSKIEN LIIKETOIMINTAA VAHVALLA DIGITAALISEN MARKKINOINNIN KULMALLA.