Ajattelun merkitys

Eetu Karppanen kirjoitti 07.03.2015 klo 17:44 kategoriaan Arkista

Täysipäiväisen yrittäjyyden ja sen tuoman vapauden myötä olen herännyt ajattelemaan erityisen paljon ajattelemista. Myös uusien yhtiökumppaneiden kautta olen ilokseni saanut oppia mitä on aivojen lepuuttamisen kautta tapahtuva ideoiden, luovuuden ja inspiraation syntyminen.

Kerron satunnaisen esimerkin arjesta. Tällä viikolla kotiin lähtiessäni kauko- tai hämäränäkö teki tepposet, jonka vuoksi juoksin kiinni väärän raitiovaunun. Huomasin tämän virheen vasta matkalla, kun katujunakyyti ei mennytkään oletettua reittiä suoraan vaan kääntyi. Näin vielä talvikauden loppua elettäessä auringon vähäisyyden aiheuttama pimeys latistaa edelleen tunnelmia, joten päätin korjata erehdyksen menemällä nauttimaan yhden oluen Pastoriin. Osaltaan myös siksi, että se on ravintola jossa tunnen olevani miltei kuin kotona.

Astuin Pastorin kynnyksestä sisään vain kuusi minuuttia aukeamisen jälkeen, joten sain vastaani rennolla musiikilla varustetun lempeän, joskin hieman hiljaisen, tunnelman pimenevää talvi-iltaa. Tilasin oluen, jonka siirryin nauttimaan ikkunan äärellä olevaan pöytään, josta sain suoran näkymän Erottajankadulle.

En tiedä oliko syynä olut vai ikkunasta näkyvä katukuva – en silti kerennyt olemaan viittä minuuttia enempää paikallani kun sain huomata ajatusten alkavan juoksemaan omaa kulkuaan. Kaivoin vihkon esiin ja siirryin kirjaamaan ylös toteutuskelpoisia ajatuksia. Tätä tilaa viisaammat ovat kutsuneet flow-tilaksi.

Olen viime aikoina koittanut oppia paljon luovasta ajattelusta, flow-tilaan pääsemisestä ja tehokkaasta työn tekemisestä. Samalla itsetutkiskelun polulla olen huomannut, että nykypäivän työkalut ovat minulle mitä rakkaimpia ja tehostavat työni tekemistä huomattavasti, mutta samalla ne tuovat mukanaan todella sirpaleisen maailman jossa keskittymisen herpaantuminen ei ole koskaan ollut helpompaa. Tämä runsaus on ollut osa haastetta keskittyä tekemään juuri niitä oikeita asioita.

Työn tehostaminen ja optimointi

Olen kuitenkin koittanut omassa arkitekemisessäni päästä kiinni siihen kuinka voisin optimoida ja tehostaa omaa työn tekemistä. Puhumattakaan, että tämän parantamistoimenpiteen myötä myös ajattelulle ja vapaille hetkille jää enemmän aikaa. En välttämättä usko biohakkerointiin täysin kaikilta aspekteilta, mutta mm. Teemu Arina on onnistunut istuttamaan päähäni montakin hyvää ajatusta oman itsensä ja toiminnan seuraamisesta.

Tässä muutamia keinoja joilla olen viimeisen parin kuukauden aikana tehostanut omaa ajattelua sekä työtä:

  • Määritän joko edeltävänä iltana tai samana aamuna kolme merkittävää työtehtävää jotka tulee saavuttaa kyseisen päivän aikana. Joillekin tuntipohjainen työn palasteleminen kalenteriin voikin sopia hyvin, mutta omaan malliin on käynyt paremmin tämä “merkittävien tehtävien” saavuttaminen päivätasolla.
  • Nukkumaan mennessä käyn läpi sen päivän kolme tapahtumaa/onnistumista, joista olen tyytyväinen
  • Poistin uutiskirje/sähköpostitilauksiani 60%. Siis ne viestit joiden osalta koin etteivät ne oikeasti tuo mitään lisäarvoa minulle
  • Tähtään entistä enemmän Inbox Zero-ajatteluun, jonka pohjalta joko arkistoin tai poistan viestejä. Niiden merkityksestä riippuen.
  • Otin RescueTimen käyttöön jolla seuraan viikkotasolla sovellusten käyttöä
  • Olen aktiivisemmin sulkenut TweetDeckiä ja poistanut Facebookin kirjanmerkkipalkista
  • Liikun enemmän ja tavoitteellisemmin.

Tässä on siis ensimmäiset vauvanaskeleet matkalle totaaliseen zen-tilaan, jota veikkaan tuskin koskaan näkeväni. Näillä olen kuitenkin onnistuneesti päässyt ainakin askeleen lähemmäs tehokkaampaa työskentelytapaa ja antanut entistä enemmän tilaa myös mahdollisuudelle antaa ajatusten juosta. Puhumattakaan vapaa-ajasta jolle uskon että tulevaisuudessa tullaan laskemaan vielä nykyistäkin isompaa painoarvoa.

Kirjoittaja: Eetu Karppanen
Vahvan digimarkkinointitaustan omaava Chief Digital Officer ja sivutoiminen digikonsultti, jonka kotisatama on Helsingissä. Intohimon syviä tunteita herättävät mm. verkkokauppa, digitaalinen markkinointi, mainonta ja katukulttuuri.


TILAA UUTISKIRJEENI JA SAAT SATUNNAISESTI KURATOIDUN LISTAN LOISTAVIA SISÄLTÖJÄ KOSKIEN LIIKETOIMINTAA VAHVALLA DIGITAALISEN MARKKINOINNIN KULMALLA.